Ⅰ.完形填空
(2020·胶东示范校阶段联考)It started out as an ordinary day. I was shopping when it     1     me that I had promised to do a reading challenge. With this in mind, I picked a     2     by Rachel Hollis and went home.
Shortly after I sat down reading, my dog started barking.     3    , I threw the book down onto the cushion to     4     the dog. When I returned, I found a(n)     5     5-dollar bill on the floor. Assuming it flew out of the book, I glanced through pages in the     6     of finding a clue. I then found a note between the chapters. It     7    , “To the person who buys this book: I'm having a hard day. Maybe I could     8     someone else's with this little gift... ”
I thought it was someone really     9     that shifted the energy on such a bad day to     10     someone else's. If I was having     11     days, I'd just want to settle back eating an ice cream! I then shared the sweet gesture on a website, which received thousands of likes. Now I am     12     with responses from people who have been     13     to pay the good deed forward. I hope the countless new stories will     14     the author of the note, so that she could know the     15     of her simple kindness.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。作者买回家一本书,意外发现里面夹着一张钞票和便条,原来是一个陌生人在自己不如意的一天给别人准备的礼物。作者将这一善举上传到网上后,引发了一连串的善行。
1. A.worried                   B.reminded
    C.hit                              D.shocked
解析:结合语境和下文中的with this in mind可知,作者正在购物时,突然想起自己曾承诺要进行一项阅读挑战。hit sb.表示“使某人突然想起”。
答案:C
2. A.list                             B.note
    C.record                           D.work
解析:想到了这件事,作者挑选了一本Rachel Hollis的书,然后回家了。work“著作,(艺术)作品”。
答案:D
3. A.Eventually                       B.Consequently
    C.Gradually                        D.Suddenly
解析:作者刚坐下看了一会儿书,她的狗就开始叫了起来,因此她把书扔到垫子上,去查看原因。根据语境可知,空处前后之间是因果关系,所以此处用副词consequently“结果,因此,所以”。
答案:B
4. A.check on                         B.bring in
    C.hold up                          D.find out
解析:参见上题解析。check on“核实,检查(是否一切正常)”;bring in“推行;引入”;hold up“搀扶;支撑”;find out“弄清;发现”。
答案:A
5. A.moving                           B.amusing
    C.confusing                        D.satisfying
解析:作者发现在地上莫名其妙地多了一张5美元的钞票,感到很迷惑。confusing“令人困惑的”。
答案:C
6. A.expectation                      B.form
    C.direction                        D.process
解析:作者认为钱是从书中飞出来的,于是翻阅书页,希望能找到线索。in the expectation of“希望……,期待……”;in the form of“以……形式”;in the direction of“朝……方向”;in the process of“在……的过程中”。
答案:A
7. A.writes                           B.reads
    C.shows                            D.means
解析:作者发现了一张夹在书中的便条,上面写着一些内容。read“(指示牌、信上等)写着”。
答案:B
8. A.observe                          B.memorize
    C.lengthen                         D.brighten
解析:此处表示“我这一天过得不好,也许我可以用这个小礼物使别人有愉悦的一天”。brighten“使更开心,使更有趣”。
答案:D
9. A.creative                         B.elegant
    C.energetic                        D.special
解析:根据上文的内容以及下文作者拿自己与写便条的人作对比“If I was having...settle back eating an ice cream!”可知,写便条的人某一天的日子过得很艰难,但却转移精力去改善别人的一天,作者认为这样的人很特别。special“特殊的,特别的”。
答案:D
10. A.praising                        B.improving
     C.understanding                   D.noticing
解析:结合语境以及上文提到的with this little gift可知,写便条的人想改善别人的一天。improve“改善”。
答案:B
11. A.busy                            B.pleasant
     C.tough                           D.boring
解析:上文中的“I'm having a hard day” “on such a bad day”暗示了此处是作者拿自己与写便条的人作对比。tough“艰苦的,艰难的”。
答案:C
12. A.flooded                         B.associated
     C.faced                           D.provided
解析:作者现在收到了很多人的回复。be flooded with sth.“大量收到某物”。
答案:A
13. A.interested                      B.inspired
     C.recommended                     D.urged
解析:他们被这一善举鼓舞(inspired),都以实际行动把这种善行传递下去。interest“使感兴趣,使关注”;recommend“建议”;urge“催促,力劝”。
答案:B
14. A.change                          B.help
     C.connect                         D.reach
解析:根据下文中的“so that she could know”可知,作者希望这些新的故事最终能传到写便条的人那里。reach“得知(信息)”。
答案:D
15. A.purpose                         B.spread
     C.impact                          D.reputation
解析:作者希望写便条的人能了解到自己的善举所带来的影响。impact“影响”。
答案:C