Ⅰ.完形填空
(2021·临沂枣庄高三联考)When I was living alone in Santa Rosa, California, and running  a business division for Intuit,  my two cats Wiley and Wilbur were my  family. We took care of one another, entertained one another,     1     annoyed one another, and     2      one another after all.  Then, at only ten years old, Wilbur      3      cancer.
Letting go of Wilbur was painful, and I was sad when the time  came to say     4    . Wiley, my other cat, was      5       too.  He and Wilbur were best friends. He had always been happy and well-adjusted,      6      he seemed lost after Wilbur's passing. Wiley and I grieved and healed together.
When people adopt a homeless pet, it's clear that they are  saving the animal from homelessness,    7     animal companionship   to their lives. They're obviously      8     a far better life for the  animal. Time after time, people who adopt homeless pets find their  own lives being      9     too.
That's just one of the     10      of adopting a shelter pet.  And  that's     11      I created Mutual Rescue, an animal welfare initiative  aimed at highlighting this special bond      12     more homeless  animals' lives can be     13    . I also wrote a book about the      14      animals have on our lives: Mutual Rescue: How Adopting a Homeless Animal Can Save You, Too. This book includes some of the beautiful, life-changing stories I've      15    .
[语篇解读] 本文是一篇记叙文,讲述了作者收养无家可归的小宠物的故事及感悟。
1. A.always                       B.occasionally
    C.permanently                          D.usually
解析:根据文章首句中的“my two cats Wiley and Wilbur were my     family”以及生活常识可知,此处是指他们偶尔相互置气。occasionally“偶然,偶尔,有时候”。
答案:B
2. A.hated                                B.complained
    C.adored                               D.disgusted
解析:我们终究相互喜爱。adore“喜爱,热爱”。
答案:C
3. A.suffered from                        B.escaped from
    C.recovered from                       D.got from
解析:根据下文的“Letting go of Wilbur”“after Wilbur's  passing”可知,Wilbur患了癌症。suffer from意为“遭受,患……病”。
答案:A
4. A.hello                                B.regret
    C.sorry                                D.goodbye
解析:根据上文的“Letting go of Wilbur was painful”可知,此处表示作者和猫道别。
答案:D
5. A.warm-hearted                        B.thrilled
    C.scared                               D.heartbroken
解析:根据上文的“painful”“sad”和下文的“too”可知,Wiley也很伤心。 heartbroken意为“极为悲伤的,心碎的”。
答案:D
6. A.so                                   B.or
    C.but                                  D.thus
解析:根据语境判断此处为转折,表示它(指Wiley)一直很快乐,且适应性强,但Wilbur去世后,它似乎很迷惘。   
答案:C
7. A.adding                               B.applying
    C.adapting                             D.adjusting
解析:此处表示当人们收养一只无家可归的宠物时,很明显他们是在把它从无家可归中拯救出来,同时也给他们的生活增添了动物的陪伴。add“增加,添加”。  
答案:A
8. A.equipping                            B.providing
    C.contributing                         D.donating
解析:根据此段首句可知,人们给予了宠物更好的生活。provide“提供,供应,给予”。   
答案:B
9. A.disturbed                            B.disordered
    C.saved                                D.challenged
解析:根据上文的“they are saving the animal from homelessness”和空后的“too”可知,收养宠物的人的生活也被救赎了。   
答案:C
10. A.troubles                            B.benefits
     C.faults                              D.missions
解析:根据上一段内容可判断,这仅仅是收养宠物的其中一个好处。benefit“优势,益处,成效”。
答案:B
11. A.when                                B.how 
     C.why                                 D.where
解析:这就是作者发起Mutual Rescue的原因。空处在此引导表语从句,表示“为什么,……的原因”,故用why。
答案:C
12. A.so that                             B.in case
     C.in that                             D.for fear that
解析:Mutual Rescue是一个旨在突出这种特殊纽带的动物福利倡议,以便更多无家可归的动物的生活可以被改变。so that“(表示目的)为了,以便”。
答案:A
13. A.exchanged                           B.transformed
     C.interrupted                         D.transferred
解析:参见上题解析。exchange“交换,交流,调换”;transform“使改观,使变形,使转化”;interrupt“使暂停,使中断”;transfer“转移,搬迁”。    
答案:B
14. A.disadvantages                       B.mercy
     C.inspirations                        D.impacts
解析:根据上文内容可知,收养宠物对收养人也有影响。故此处表示作者写了一本书,内容关于动物对我们的生活的影响。impact“作用,影响”。
答案:D
15. A.encountered                         B.designed  
     C.invented                            D.facilitated
解析:根据空前的“some of the beautiful, life-changing stories”和上文讲述的作者与两只猫之间的故事可判断,这本书里包含作者遇到的一些美好的、改变生活的故事。encounter“偶然碰到,意外地遇见”。
答案:A